Początki z mąką bezglutenową

Chęć ograniczenia mąki pszennej w diecie wynika z różnych powodów. Niezależnie od tego czy jest to nietolerancja glutenu, czy eksperyment w kuchni warto przygotować się do takiej zmiany przed zrobieniem zakupów. Obecnie wybór mąk bezglutenowych jest dość spory. Każda z nich ma unikalne właściwości jak smak, kolor oraz konsystencja

Chęć ograniczenia mąki pszennej w diecie wynika z różnych powodów. Niezależnie od tego czy jest to nietolerancja glutenu, czy eksperyment w kuchni warto przygotować się do takiej zmiany przed zrobieniem zakupów. Obecnie wybór mąk bezglutenowych jest dość spory. Każda z nich ma unikalne właściwości jak smak, kolor oraz konsystencja.

Czy każda mąka bezglutenowa jest naturalna?

Odpowiedź brzmi nie. Co prawda zdecydowana większość z nich naturalnie nie zawiera glutenu, to może się zdarzyć, że dany produkt zostanie z niego specjalnie oczyszczony. Najczęściej dzieje się tak w przypadku gotowych mieszanek mąk, na przykład do pieczenia chleba. Nie należy się tego bać. Producenci decydują się na to, by jak najbardziej spełnić oczekiwania klienta, jakim jest podobieństwo gotowego wypieku do tego z mąki tradycyjnej. Mimo wszystko mąki naturalnie bezglutenowe najłatwiej dorwać na sklepowych półkach. Najpopularniejsze to:

  • mąka kukurydziana,
  • mąka ryżowa,
  • mąka owsiana,
  • mąka jaglana,
  • mąka ziemniaczana.

Którą mąkę wybrać?

Warto podkreślić, iż ciasto powstałe z mąki bezglutenowej doskonale oddaje smak jak i zapach danej rośliny. Dlatego przed zakupem należy określić jakie danie będziemy przygotowywać. Przy gotowaniu sosów świetnie sprawdzi się mąka kukurydziana, która wykazuje silne właściwości sklejające. Mąka gryczana ze względu na charakterystyczny i intensywny posmak idealnie pasuje do dań wytrawnych, takich jak pierogi, tarty i kotlety. Jeśli w planach mamy ciasto ucierane dobrym wyborem będzie mąka jaglana. W kuchni meksykańskiej, w której królują tortille, słynna jest mąka kukurydziana. Do słonych wypieków sprawdzi się również mąka z ciecierzycy. Za to do słodkości pasują mąki orzechowe.

Czy istnieje uniwersalna mąka bezglutenowa?

Szczerze mówiąc ciężko wybrać taką, która nada się do wszystkiego. Natomiast jeśli trzeba by wyróżnić jedną, prawdopodobnie byłaby to mąka owsiana. Ma ona delikatny, lekko orzechowy smak. Sprawdzi się i w wypieku ciast i jako dodatek, by zagęścić gulasz.

Wartości odżywcze

Ogromną zaletą mąk bezglutenowych jest większa ilość wartości odżywczych niż w mące pszennej. Są one doskonałym źródłem witamin, błonnika oraz białka. Oczywiście każda z nich ma własne walory zdrowotne. Osobom, które muszą pilnować poziomu złego cholesterolu, proponuje się mąkę gryczaną. Cukrzykom ze względu na niski indeks glikemiczny zaleca się spożywanie: 

  • mąki orzechowej,
  • mąki z roślin strączkowych,
  • mąki owsianej,
  • mąki z amarantusa,
  • mąki z komosy ryżowej.

Domowa mąka bezglutenowa

Część mąk bardzo łatwo przygotować w domu. Może okazać się to pomocne, kiedy jesteśmy w trakcie gotowania, a akurat okazuje się, że w szafce mamy tylko puste opakowanie. Do zrobienia mąki owsianej we własnej kuchni potrzebujemy blendera oraz płatków owsianych. Wystarczy je zmiksować i przełożyć choćby do słoika. Jeśli mamy ochotę na mąkę migdałową, należy pamiętać o dwóch rzeczach. Pierwsza to łupinki. Najlepiej oczyścić z nich orzechy, inaczej możemy zyskać lekko gorzki posmak. Druga tyczy się blendera. Gdy będziemy miksować bez przerwy, uzyskamy masło migdałowe. Należy robić częste pauzy.