Jakie mąki bezglutenowe są najlepsze?

Mąka bezglutenowa od BEE jest jeszcze bardziej znana. Mąki bez glutenu charakteryzuje ogromna rozpiętość smaku, zapachu, rodzaju zastosowania i produktów, jakie się z nich dostaje. Mąka bezglutenowa może być wykorzystana do pizzy, na pierogi lub do wypieku chleba. Mąki bezglutenowe różnią się również wartością kaloryczną oraz wartościami leczniczymi. Produkty produkowane z mąki bezglutenowej są dobre oraz mają większą wartość wartościową aniżeli owe z mąki pszennej oraz są dobrym uzupełnieniem diety bezglutenowej. Czym wyróżniają się więc mąki bezglutenowe?

Czym się różnią mąki bezglutenowe od tychże z glutenem?

Przede wszystkim artykuł na podstawie mąk bezglutenowych będzie niezwykle delikatny, niejednokrotnie bardziej chrupiący (na przykład w wypadku naleśników) oraz bardziej ziarnisty w strukturze. Zapach oraz smak mąk bezglutenowych jest przeważnie mniej neutralny aniżeli mąki pszennej, poprzez co dania mogą różnić się smakiem (na przykład ciasto na podstawie mąki z amarantusa będzie ciemniejsze oraz bardziej żółtobrązowe). Największym kłopotem jest mniejsza lepkość ciasta, gdyż to oczywiście gluten odpowiada za sklejanie, natomiast też to, iż bezglutenowe wypieki są niejednokrotnie cięższe aniżeli owe pulchne, glutenowe.

Mąka gryczana

Tą mąką powinny zaciekawić się też osoby obciążone cukrzycą, gdyż z racji własnego małego wskaźnika glikemicznego, mąka gryczana znalazła wykorzystanie jako regulator poziomu cukru we krwi. Prócz tego jest ona dobrym źródłem białka i błonnika, wspomoże zatem mechanizm trawienia oraz zmniejszy poziom cholesterolu. Dzięki zawartości fosforu i cynku efektywnie zmniejsza poziom ciśnienia we krwi, natomiast duża ilość miedzi zabezpieczy DNA przed zniszczeniami, jak również zapobiega tworzeniu komórek rakowych. Dobrze nada się do ciasta na pierogi, naleśniki i do wypieku chleba.

Mąka kukurydziana

Często znana w kuchni meksykańskiej oraz wykorzystywana do wyrobu miękkich tortilli oraz chrupkich tacos. Można jej z przeznaczeniem wykorzystywać do wypieku ciast kruchych, ucieranych, biszkoptowych, placków i w formie panierki. Powoduje, iż wypieki są lekkie oraz mają żółtawe zabarwienie. Należałoby wymieszać ją z kolejną mąką, aby usunąć ziarnisty rezultat.

Mąka z warzyw strączkowych

Robiona jest przede wszystkim z ciecierzycy i soi. Jest niezwykle dobra oraz lubiana zwłaszcza poprzez jaroszów oraz wegetarian, dzięki ogromnej ilości białka. Niezwykle dobrze sklejają ciasto, lecz pozostawiają dość intensywny posmak. Należałoby zatem wykorzystywać ich do wytrawnych czy świeżych wypieków, np. ciasta z ziołami prowansalskimi, kakao czy cynamonem.